JAK PRAWIDŁOWO PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO WIZYTY?

W celu uzyskania jak najdokładniejszych wyników pomiaru składu ciała (w tym m. in. masy mięśniowej, tłuszczu trzewnego, wody, wieku metabolicznego) muszą być spełnione określone warunki w jakich powinien odbyć się pomiar. Dlatego też nasi klienci proszeni są o uwzględnienie następujących wytycznych:

    • Przybycie na badanie na czczo (w godzinach porannych) lub 4-6 godzin po spożyciu ostatniego posiłku

    • Nie spożywanie 24 godziny przed badaniem napojów na bazie kofeiny (kawa, herbata, napoje energetyzujące) oraz alkoholu

    • Unikanie dużego wysiłku fizycznego 12 godzin przed pomiarem

    • Jeśli to możliwe, nie przyjmowanie w dniu pomiaru diuretyków (leki moczopędne)

    • Oddanie moczu około 30 minut przed badaniem

Przed wizytą, proszę, zastanowić się:

    • Jakie aktualnie występują u Pana/Pani dolegliwości zdrowotne?
    • Jaki jest Państwa ustalony cel?
    • Jak i w jakim czasie Państwo chcieliby to osiągnąć?
    • Jakie Państwo przyjmują leki, suplementy diety, odżywki? (przynieść listę)?
    • Czy w przeszłości stosowali Państwo diety? Jakie? Jak długo?
    • Co i w jakich ilościach wypijają Państwo w ciągu dnia?

DZIENNICZEK ŻYWIENIOWY

Dzienniczek żywieniowy jest wskazanym elementem wizyty do oceny żywienia. Dlatego jeśli masz możliwość, to zapisz co spożywałeś przez 3 dni. Ułatwi to pracę podczas wizyty. Jeśli nie możesz tego zrobić, dowiemy się, co spożywasz podczas wizyty.

Jeśli zdecydujesz się przygotować spis, pamiętaj o tym, aby dokładnie wypisać wszystkie posiłki i produkty, jakie spożywałeś, łącznie z wypijanymi płynami (wodą, kawą, herbatą, sokami, itp.) i przekąskami (chipsy, słodycze, owoce, orzechy, itp.).

Można zapisać wszystko na zwykłej kartce, zachowując jednak wskazówki zawarte w dzienniczku żywieniowym.

UWAGI:

  1. Jeśli któryś z posiłków nie występuje w Twoim jadłospisie, pozostaw rubrykę pustą lub wpisz: „nie występuje”.
  2. Jeśli nie potrafisz ocenić masy produktu lub potrawy, spróbuj określić ją w inny sposób, np.: kromka (dotyczy pieczywa – warto określić jego rodzaj), szklanka, kubeczek (np. jogurtu – ale wtedy podaj jego masę określoną przez producenta, np. 150g), łyżka, łyżeczka, sztuki (np. owoców – małe, średnie lub duże), pół lub 1/3 talerza (np. ryżu, makaronu, ziemniaków), etc.. Pamiętaj też o podaniu zawartości tłuszczu w takich produktach jak: mleko, jogurt, itp.
  3. Wpisz wszystko, co zdarza Ci się zjeść lub wypić pomiędzy posiłkami (np. ciastka, cukierki, czekolada, napoje, etc).
  4. Przygotuj dzienniczek pochodzący przynajmniej z 3 dni, czyli wypełnij powyższy dzienniczek 3-krotnie.

PRZYKŁADOWY DZIENNICZEK

Godzina

Posiłek Skład potrawy 

Ilość lub miary domowe

8:00 Śniadanie – chleb razowy na

miodzie

– masło

– polędwica sopocka

– papryka

– herbata

– cukier

2 kromki

1 łyżeczka

2 plasterki

½ średniej wielkości

1 szklanka

1 łyżeczka

10:00 II śniadanie – jogurt naturalny 2%

– jabłko

150 ml

1 średniej wielkości

(ok. 120 g)